Anni: Gymnasiet er ikke for alle

Folketingsmedlem for Venstre, Anni Matthiesen fra Krogager.


Alt for mange unge begynder på gymnasiet for blot at finde ud af efter et stykke tid, at det ikke er noget for dem. Det er synd, og efterlader de unge med en følelse af nederlag, mener folketingsmedlem Anni Matthiesen fra Krogager, der er sit partis ordfører for børn og undervisning.

Derfor bør der være et adgangskrav til alle gymnasiale uddannelser, for gymnasiet er altså ikke for alle, mener Anni Matthiesen i et læserbrev på Altinget.dk.

– Vi ved nemlig, at der er en meget klar sammenhæng mellem elevernes karakterer ved folkeskolens afgangsprøve og deres frafaldsrisiko og karakterniveau i gymnasiet. Ikke mindre end halvdelen af elever med under fire i dansk og matematik falder fra undervejs i gymnasiet, mens de, der gennemfører, kommer ud med markant lavere karakterer og derfor ofte ikke tager en videregående uddannelse, skriver Anni Matthiesen (V).

Hun og regeringen mener der således er brug for at gøre det klart for de unge, at gymnasiet kræver en vis faglighed og motivation. Derfor vil regeringen indføre et adgangskrav til alle gymnasiale uddannelser på fire i dansk og matematik.

– Et adgangskrav skal være med til at sikre, at vi fra starten får flere unge derhen, hvor de hører til. Gymnasiet er ikke for alle. Gymnasiet er blot ét blandt mange uddannelsesspor, og gymnasiet er for dem, der vil læse videre. Vi skal gøre op med den idé, der mange steder findes om, at gymnasiet er bedre end andre uddannelsesvalg. Alle ungdomsuddannelserne er solide, stærke uddannelser. Og netop nu står vi i en situation, hvor vi kan se, at der er mangel på unge med en erhvervsuddannelse – et behov, som vil vokse sig endnu større i de kommende år, skriver Anni Matthiesen.