Billund kommune har succes med fritidsjobs til sårbare unge

Egentlig var målet sidste år at skaffe 15 fritidsjobs til sårbare unge mellem 13 og 17 år, men sådan gik det slet ikke. Faktisk gik det langt, langt bedre, for da året sluttede var der etableret hele 30 fritidsjobs lokalt.

Dermed må projektet ”Et fritidsjob til forskel” siges at være kommet rigtig godt fra start. Projektet tilbyder sårbare unge at få hjælp til at finde fritidsjobs, der giver mening, og på bare 8 måneder viser projektet altså tydelige og positive resultater.

– Et fritidsjob kan tilføre sårbare unge en tro på dem selv og egen formåen. Det kan tænde lyset i deres øjne, og som hjemsted for Børnenes Hovedstad er vi optaget af at favne alle børn og unge. Derfor bakker jeg i høj grad op om projektet, der giver adgang til positive fællesskaber for vores unge. Når de samtidig opnår livsrelevante kompetencer på en arbejdsplads, der får gavn af de unge, håber jeg, at endnu flere virksomheder vil overveje at tilbyde et fritidsjob til dem, siger Robert Terkelsen, formand for Unge-, Uddannelses- og Beskæftigelsesudvalget i Billund Kommune.

En lang række undersøgelser dokumenterer, at anbragte unge og andre unge i udsathed har stor risiko for ikke at gennemføre folkeskolens afgangseksamen og opnå varig tilknytning til uddannelse og beskæftigelse. Projektet er derfor målrettet Billund Kommunes sårbare unge i alderen 13-17 år, som halter bagefter i forhold til deres jævnaldrende, når det handler om skolegang, uddannelse og beskæftigelse.

En af tovholderne på projektet er fritidsjobkonsulent Maria Moustgaard Kristensen:

– Det er en fornøjelse hver dag at samarbejde med de unge, netværket og virksomhederne omkring fritidsjob. De unge er modige og motiverede for at gå til jobsamtale og tjene deres egne penge. For nylig talte jeg med en ung pige på 13 år, som fortalte, hvor stolt hun var over at være den første i sin klasse med et fritidsjob. Vi oplever unge, som er glade for vores hjælp, og som er nysgerrige på eksempelvis arbejdskulturer, brancher og MitID, siger Maria Moustgaard Kristensen.

Og hendes kollega, Maria Rimmer Nielsen, der også er fritidsjobkonsulent, supplerer:

– Det er vigtigt for os, at både virksomhederne og de unge oplever et godt match, og vi er tilgængelige for spørgsmål og sparring – både for den unge og virksomheden. Det gjorde mig for eksempel rigtig glad, da en ung dreng på 15 år kontaktede mig forleden for stolt at fortælle, at han har fået sin første løn, siger Maria Rimmer Nielsen.

Fakta

  • Projekt ’Et fritidsjob til forskel’ er et 3-årigt projekt i perioden 2023-2025, støttet af Ole Kirk’s Fond og KG Fonden, der har til formål at forbedre livskvaliteten hos børn, unge og deres familier.
  • Følgende brancher er på nuværende tidspunkt repræsenteret i projektet: Piccoline, landbrug, fejedreng, restaurationsbranche, idrætsforening, trykkeri, butik, uddeling af flyers, rengøring, bageri, industri, servicestation, produktion