Det svinger i Boston – Rejsebrev fra lærergruppen i Boston

Rejsebrev fra lærergruppen af 9 lærere fra skolerne i Billund kommune, der gennem Capital of Children er på inspirationstur til Boston

– så er vi gang her i Boston, hvor vi 9 lærere fra de forskellige skoler i Billund kommune i denne uge er på inspirationstur til Tufts University i Bosten. Her diskuterer vi muligheder, arbejder med musikteori og ikke mindst opfinder nye instrumenter sammen med undervisere og børn fra Boston. Vi vender og drejer idéer til, hvordan en emneuge for alle eleverne på Billunds skoler og daginstitutioner under temaet Billund Builds Music kan løbe af staben i uge 43.

Og ja – det svinger i Boston! Efter at have set, hvordan amerikanske børn på deres sommercamp bygger instrumenter af alle mulige ting fra universitetets kælder, var der masser af inspiration at hente. Vi har nydt deres helt utrolige begejstring og synet af, hvordan de kaster sig over alle mulige ting og derigennem designer deres egne lyde – deres instrumenter er helt vildt awesome, som de siger herovre. Hvem i vores voksne verden ser lige, at der findes unikke lyde i brugte burgerkasser, tomme Heinz tomatketchupflasker, malerpinde, paptallerkener, murersnor, bukseknapper osv.?

Efter en snak med børnene gik vi selv i gang – nu skal vi vise, hvordan danske lærere bygger instrumenter. En aftale blev skabt om, at I spiller en koncert for os, hvis vi giver koncert for jer, og motivationen var vækket hos såvel store som små – ”it’s a deal!” lød det fra flere af de små munde. Flere af os måtte dog hurtigt strække våben og liste ind til børnene for at hente hjælp og få gode idéer. Her oplever vi første gang, hvordan kombinationen af børns fantasi og deres kendskab til entreprenørskab er helt unik i forhold til opfindelsen af nye instrumenter. Vi kom i gang med vores, og jeg skal da lige love for, at der blev musik i byen. Brian med hans blæserinstrument af gamle pvc-rør, Annie og Thomas’ strengespil med brugte elastikker er bare to eksempler på nye tiltag inden for den amerikanske musikindustri. Flere af de ansatte på universitetet gav udtryk for, at de aldrig havde hørt noget lignende.

Her midt i ugen siger vi til hinanden ”godt begyndt er halvt fuldendt”. Vi svinger i Boston med interaktiv leg, musik, børn, teoretiske oplæg og ikke mindst entreprenørskab. Vi har hurtigt erkendt, at bygning af instrumenter handler om kombinationen af leg, fantasi og entreprenørskab og ikke så meget om kendskab til musik. Glæd jer i Billund kommune: Billund Builds Music i uge 43 bliver en uforglemmelig og fantastisk lærerig uge for alle, børn som voksne. Her kommer alle til at lære en masse, og selv jeg kan være med, som Fred Astaire sagde:

Citat: ”Den moderne musik er vidunderlig. Det er umuligt at spille en eneste tone falsk”!

Af: Thomas Jakobsen

Læs også:

Billund-lærere rejser på inspirationstur til USA
4.000 børn deltager i stort forskningsprojekt i Børnenes Hovedstad