I weekenden opfordrede fire socialdemokratiske kvindelige kandidater i et læserbrev her på BillundOnline flere kvinder til at engagere sig i politik. Især yngre kvinder.
– Der er brug for kvinder i politik – vi bidrager med noget andet end mændene. Vi tror, at kønsfordelingen har nogle konsekvenser, skriver de fire i læserbrevet.
Men en gennemgang af tallene fra seneste kommunalvalg i Billund i 2013 viser, at kvinderne rent faktisk stiller op – de bliver bare ikke valgt ind. Især ikke de socialdemokratiske kvinder.
Mens det er hver anden mand, der stiller op til byrådet i Billund, der bliver valgt, så er det kun hver femte kvinde, der står på stemmesedlen, der efterfølgende kan tage plads i byrådssalen. Dermed sidder der i byrådet i Billund lige nu 21 mænd og 4 kvinder, selvom 40 mænd og 20 kvinder stillede op til valget for fire år siden.
På Venstres liste blev 3 ud af de 4 kvinder der stillede op valgt, mens Socialdemokraterne kun fik den ene af seks kvinder de stillede op med valgt, nemlig spidskandidat Gitte Ottosen. Til gengæld blev 6 ud af 8 socialdemokratiske mænd valgt ind.
En af medunderskriverne på brevet er Gitte Mortensen fra Grindsted, der også stillede op for fire år siden, men altså ikke kom ind:
– Efter valget i 2013 havde Venstre næsten dobbelt så mange byrådsmedlemmer som Socialdemokraterne, og dermed også større chancer for at få flere kvindelige medlemmer stemt ind. Og det tænker jeg, er en del af forklaringen på, at Venstre i dag har 3 kvindelige byrådsmedlemmer og Socialdemokraterne kun ét, siger Gitte Mortensen.
For hende er det vigtigt med flere kvinder i byrådet:
– Jeg tror det i et byråd er på samme måde som på en arbejdsplads. Der er brug for en god blanding af begge køn, en spredning over flere aldersgrupper og forskellige holdninger, hvorved demokratiet får de bedste levevilkår, siger Gitte Mortensen.