Miljønetværk på vej mod opløsning


Det fælleskommunale netværk GREENET er på vej mod opløsning. Det står klart efter tirsdagens generalforsamling, hvor bestyrelsen selv havde indstillet netværket til lukning efter Varde, Fanø og Esbjerg kommuner havde valgt at udtræde politisk af GREENET.  Dermed vil der kun være Vejen og Billund kommuner tilbage, og dermed smuldrer hele grundtanken med netværket.

GREENET blev skabt for 17 år siden som et offentligt-privat partnerskab, der skulle fremme grønne teknologier og sikre bæredygtig udvikling. Tanken var, at GREENET skulle blive kommunernes og virksomhedernes foretrukne samarbejdspartner indenfor bæredygtig vækst og viden.

Gennem årene har GREENET løbende uddelt diplomer til virksomhederne i de fem kommuner for at gøre en indsats for miljøet og for bæredygtigheden.

– Jeg blev lidt overrasket over, at de tre kommuner for nogen tid siden meddelte, at de var på vej ud, siger Ivar Nørlund (V), der sidder med i netværket fra byrådet i Billund kommune.

Han ærgrer sig over, at GREENET skal nedlægges per 31. december, men håber til gengæld, at de tilbageværende kommuner, Billund og Vejen, kan fortsætte i en anden konstellation – måske med andre kommuner i nord eller øst med i netværket:

– Grundtanken med netværket skulle gerne bestå og så noget mere bygges på, for der er ingen tvivl om at de mellemstore virksomheder, som det her er rettet mod, har stor gavn af GREENET. Det er i hvert fald mit klare indtryk, siger Ivar Nørlund.

Ifølge ham er fordelen med et offentligt-privat-partnerskab som GREENET, at virksomhederne oplever at have kommunen som en samarbejdspartner på området fremfor en kontrolmyndighed:

– Det er jo ulig noget nemmere at få folk med, når der er tale om dialog. Og det er et særdeles spændende område det her, for der er flere og flere virksomheder, der ønsker at være med i en grøn organisation, lyder det fra Ivar Nørlund (V).

Nedlæggelsen af GREENET sker formentlig på en ekstraordinær generalforsamling den 29. juni.