To mænd idømt fængsel for bedrageri mod LEGO


To mænd er i dag ved Retten i Kolding blevet idømt fængselsstraffe for groft bedrageri mod LEGO i Billund – et bedrageri, der blev systematisk begået over en årrække.

Den ene dømte – en 42-årig mand – begik bedrageriet, mens han var betroet medarbejder i en lederstilling hos LEGO. Han samarbejdede med en selvstændig erhvervsdrivende – en 41-årig mand, hvis virksomhed var leverandør til LEGO.

– De to mænds metode, som de genbrugte i 37 tilfælde, gik i al sin enkelhed ud på følgende: Den LEGO-ansatte oprettede som led i sit job en indkøbsordre i et internt LEGO-system, kvitterede efterfølgende for varemodtagelse vedrørende indkøbsordren, hvorefter fakturaen blev betalt af LEGO til den selvstændige erhvervsdrivende. Prisen for opgaven på indkøbsordren og på fakturaen var imidlertid langt højere end den skulle have været – eller der var slet ikke udført et arbejde. Udbyttet ved bedrageriet, der kørte helt systematisk i de mange år, fik begge de dømte andel i, fortæller sagens anklager, Klaus Meinby Lund, om sagen.

Det var nogle andre lignende forhold, begået af den LEGO-ansatte, der fik skabt en mistanke, der førte til en grundig undersøgelse, der så afdækkede det langvarige og udbytterige bedrageri.

– Ud over de nævnte 37 tilfælde af groft bedrageri, blev den LEGO-ansatte nemlig også dømt for 5 gange at have modtaget returkommission fra en anden leverandør. Det gik ud på, at han har modtaget gaver og ydelser fra et andet eksternt firma i forbindelse med firmaets løbende kontrakter på levering af ydelser til LEGO. Han blev endvidere dømt for i 5 tilfælde sammen med en ansat hos en tredje leverandør, at have anvendt den samme model til at begå groft bedrageri med, som han også brugte sammen med den førstnævnte leverandør, fortæller Klaus Meinby Lund.

De to dømte har nægtet sig skyldige, men alligevel blev de idømt henholdsvis 2 år og 9 måneders fængsel og 2 et halvt års fængsel for groft bedrageri i omegnen af 17 mio kroner.