Forskere ved European Space Agency har trukket på deres kærlighed til LEGO-klodsen for at kunne designe affyringsramper og shelters til de astronauter, der snart besøger månen som en del af Artemis-programmet.
Stærkt inspireret af LEGO-klodsen printede forskerteamet klodser med støv fra en meteorit, for at afprøve om råstoffer fra rummet som for eksempel måne- eller meteoritstøv kan bruges til at skabe infrastruktur på månen.
De rigtige ramper og shelters på månen skal bygges af materialer der allerede findes der, og derfor måtte forskerne undersøge, om ‘rumstøv’ overhovedet kan laves til byggeklodser, og det måtte de teste i praksis i lille skala.
Råstoffet, der er tilgængeligt på månen, er regolith, men der er kun en meget lille prøve af det her på Jorden, indsamlet under Apollo-missionerne. Derfor vendte forskerteamet sig mod et andet, meget lignende rummateriale – meteoritter, som de malede til støv og blandede med en lille mængde polylactid samt kunstigt fremstillet regolith. Blandingen brugte de til at 3D-printe klodser, der ligner LEGO klodser, og resultatet er blevet til ESA Space Bricks.
Og netop de klodser kan henover weekenden ses på nært hold på LEGO Square lige ved siden af LEGO butikken i LEGO House. Der er gratis adgang til området.
Meteoritten, forskerne brugte som råstof, er cirka 4,5 milliarder år gammel og blev oprindeligt fundet i Nordvestafrika i år 2000 og er teknisk set klassificeret som en L3-6. Det er en breccieret sten, som har mange forskellige elementer inkorporeret i sig, blandt andet store metalkorn, indeslutninger, kondruler og andre stenmeteoritelementer.
– Vores team arbejder mod fremtidens rumrejser og vi henter ikke kun inspiration fra det, der er over vores hoveder, men også det, vi kan finde her på Jorden. Ingen har nogensinde bygget på månen. Vi skal ikke kun finde ud af, hvordan vi bygger, men også hvad vi kan bygge af, da vi ikke kan tage nogen materialer med os. Mit team og jeg elsker at bygge kreativt og fik tidligt ideen til at undersøge, om rumstøv kan formes til en klods, der ligner en LEGO klods, så vi kan teste forskellige byggeteknikker. Resultatet er fantastisk, og selvom klodserne kan se lidt grovere ud end originalen, er det vigtigste lykkedes, at bindingskraften stadig er der. Det er den, der gør det muligt for os at lege og teste vores design, siger ESA Science Officer, Aidan Cowley.