Læserbrev: Er Grindsted en af Danmarks mest forurenet byer?


Det var blandt andet en af spørgsmålene ved borgermødet 30 sept vedrørende Grindstedforureningerne. Det var desværre ikke muligt at få et klart svart på det.

Til mødet fremkom koncerndirektør Jørgen Bjelskou fra Region Syddanmark med en beklagelse, fordi han sammen med, koncerndirektør Kurt Espersen, ikke havde fremlagt henvendelsen fra de to forskere om en kraftig opfordring til flere undersøgelser til forretningsudvalget.

Men er beklagelsen god nok?

For mindre end 14 dage siden gik koncerndirektør Kurt Espersen ud og forsvarede, at henvendelsen ikke var blevet præsenteret for forretningsudvalget, som var dem, der skulle beslutte om en mere dybdegående sundhedsundersøgelse skulle fortages i Grindsted.

Det var på trods af, at de I referat fra forskermødet 11 juni 2020 har skrevet, at regionen har forpligtiget sig til at indhente reaktioner og gå i dialog for at få alle perspektiver afdækket, inden forretningsudvalget skulle drøfte og beslutte, hvorvidt der var anledning til at afslutte fase 1 og om man evt skulle gå videre med mindre undersøgelser,

Samtidig klinger beklagelsen hult, når man lige efter ikke er bleg for at give et uærligt svar til en borger, der spørger om Parkinsons er nævnt i henvendelsen fra de 2 forskere. Koncerndirektør Jørgen Bjelskou svarede nej, og der er på trods af, at sygdommen Parkinsons bliver nævnt flere gange i det 3 sider lange brev fra de 2 forskere. Blandt andet skriver de, at forekomsten af Parkinsons sygdom synes øget i området, og dette kan ses som en advarsel, da både ALS og Parkinsons har en cellulær opbygning der minder om hinanden. Både ALS og Parkinsons er desuden vedvarende blevet kædet sammen med miljømæssige påvirkninger. Den sideløbende øgede forekomst af begge sygdomme i samme område er en kilde til bekymring.

Selvom Regionen har modtaget brevet fra de 2 forsker tilbage i juni, hvor de begge argumentere for yderligere undersøgelser, men også skriver at de ikke er enige i de andres beslutninger, og de gerne vil have at referatet afspejler dette, så har Martin Hønge Olsen, som foretog referatet, skrevet at forskergruppen ikke fandt grundlag for at igangsætte flere undersøgelser. Desuden skriver han, at der ikke fremkom andre tilkendegivelser om et grundlag for at igangsætte evt. yderligere undersøgelser eller projekter af sundheden i Grindsted.

Regionen bad 2 af Danmarks førende forskere fra Københavns Universitet om deres ekspertise. Da de modtog et saglig og fyldestgørende svar med mange argumentationer og rådføring med en anden ekspert, der har lavet lignende undersøgelser, og som var enig med, at måden forekomsten af ALS og Parkinsons er undersøgt på, ikke var tilstrækkelig, så valgte de, at ignorer og glemte alt om de forpligtigelser, der ellers var aftalt.
I dag svare de 2 forskere ikke længere på Region Syddanmarks henvendelser, og det kan vi så undre os over, hvordan det kan være.
Ja, jeg er udfordret på tilliden til Region Syddanmark, og derfor har jeg også bedt om aktindsigt i forløbet.

Hvis jeg bliver valgt ind i Byrådet 16. november, vil jeg arbejde for at sætte større fokus på forureningerne i Grindsted by og fremrykkelse af oprydningen.

Med venlig hilsen
Jill Isabel Flores í Toftum,
byrådskandidat for socialdemokratiet