Læserbrev: Vi har ikke råd til at miste de unge på Produktionsskolen

Frede Nørskov


I dag deltog jeg i et møde med minister Ellen Thrane Nørby på Gymnasiet i Grindsted, hvor jeg prøvede at få hendes forståelse for, at unge på Produktionsskoler ikke kan sammenlignes med velfungerende unge på et gymnasium. Det lykkedes desværre ikke.

Billund kommunes Produktionsskole er en aktiv del af det arbejde, som laves for at give vores unge mellem 16 og 25 år mulighed for at blive i stand til at tage et arbejde eller at tage en uddannelse.

De unge, som benytter Produktionsskolens tilbud, har indtil nu fået en skoleydelse for deres deltagelse i 37 timers undervisning eller praktiske arbejde. I finanslovsforslaget for 2017 ændres denne skoleydelse til en SU ydelse. I konkrete tal betyder det, at en ung hjemmeboende over 18 år går fra en aflønning på 24 kr. i timen til ca. 6 kr. i timen.

For den unge mellem 16 og 18 år ændres den lavere skoleydelse til slet ingen ydelse, altså nul kr. i timen.

En Produktionsskole skal ligne en arbejdsplads, hvor der arbejdes i 37 timer om ugen med undervisning og praktik i virksomheder. Guleroden i dette er skoleydelsen/lønnen. Hvis den unge ikke møder op, så skæres der i ydelsen, ganske som på ”det rigtige arbejdsmarked”.

Produktionsskolen henvender sig til de unge, som er uafklarede på deres uddannelses- eller erhvervsvalg. Det er ofte unge, som er i gruppen af ressourcesvage, og som ofte kommer fra hjem, hvor støtten til dem ikke er stor, eller det er unge, som har en række andre blokeringer for at kunne gå den lige vej til arbejdsmarkedet. Produktionsskolen er således med til at sikre, at en stor del af disse unge kommer ind i realistiske planer for arbejde eller uddannelse, i stedet for at leve på passiv understøttelse.

Det bliver imidlertid sværere og sværere at overbevise de unge om, at vejen frem er arbejde eller uddannelse, når de mødes med økonomiske forhold, som på ingen måde tager højde for, at de skal præstere en arbejdsuge enten på Produktionsskolen eller på et praktiksted med praktisk arbejde på fuld tid.

Jeg mener ikke, at vi som samfund har råd til at miste disse unge ved, at de bliver parkeret på passiv ydelse i stedet for, at de kommer ind og yder en indsats for deres indkomst.

 

Med venlig hilsen

Frede Nørskov, bestyrelsesformand, Billund kommunes Produktionsskole