Læserbrev: Vi tør godt… Og vi er godt på vej…


30/5 var der næsten 400 mennesker samlet i Magion til konferencen ”Rettidig Velfærd” med temaet, hvad gør vi, når vi bliver gamle.

En i panelet udtalte, at vi skal tør gøre tingene anderledes i fremtiden.

Jeg vil gerne herunder fremhæve, at vi i kommunalbestyrelsen og forvaltningen faktisk godt tør…. Vi snakker tit om de negative ting, og så glemmer vi mange gange at have fokus på de positive ting. Vi skal lære af det negative, men ikke lade os begrænse af det.

Jeg sidder i voksenudvalget, og jeg har mærket til den forandringsrejse kommunen og de ansatte er på – en rejse der har krævet mod, involvering og at kunne se det hele fra en ny side.

Hvis man på det sidste har set nyheder, så har man højst sandsynligt også hørt om ældre, støtte og en hjemmepleje, der i hverdagen er under pres og forandring. Der kommer flere ældre og det bliver sværere og sværere at få personale nok til at løfte de ønskede opgaver.

Billund kommune har taget dette til sig, og er begyndt at se fremtiden i øjnene.

Vi har involvering fra kommunens borgerpanel, handicaprådet, frivilligrådet og ældrerådet, der kommer med mange gode forslag til hvordan fremtiden kan formes.

Vi skal lytte til lokalsamfundet, bruge de holdninger så godt vi kan.

Hvad er der så i gang lige nu? Bla. den hollandske model der hedder ”Buurtzog”, som også har været en del omtalt i nyhederne. Det er en model, som indebærer, at det udekørende personale organiseres i mindre teams med større ansvar for selvledelse og organisering. Det skal tage afsæt i borgerens ønsker og ressourcer. I kommunen er det tilpasset vores behov, og det kaldes den billundske model. Det blev sat i gang med en pilotenhed pr. 1 sep. 2022, og der er tilføjet endnu en pilotenhed, hvilket ser lovende ud.

Kommunen har vedtaget, at vi skal gøre mere brug af dosispakket medicin. Dette er for at øge patient– og medicinsikkerheden, gøre borgerne mere trygge samt at frigive mere tid til personalet.

Billund kommune har haft alle ansatte fra voksenområdet på demensundervisning. Demens er en usynlig sygdom med mange varianter, og det ønsker vi at have fokus på. Formålet er at skabe et trygt, helhedsorienteret og sammenhængende forløb for borgere og deres pårørende.

For nylig havde vi besøg af ældreministeren, der gerne vil kigge nærmere på den måde som Billund kommune arbejder på projektet ”Sammen om dine data”. Der har vi fokus på at skabe dokumentationssystemer og velfærdsteknologier til gavn for borgerne. Således kan der reduceres i unødvendig dokumentation, der kan frigøre mere tid til borgerne.

Det handler også om tålmodighed, for dette er en rejse med plads til forandringer, og naturligvis vil der være ting, der skal justeres på plads, inden vi er i mål.

Har du lyst til at høre mere kan du lytte til podcasten: Pårørendeklubben

Vi ser en større tendens til at folk tager ting for givet, og mange har mentaliteten ”Jeg har ret til, fordi jeg har betalt skat”. Dette kan muligvis ikke realiseres i fremtiden, og derfor er vi nødt til at gentænke det. En af tingene kunne være at den enkelte borger bliver mindre afhængig af samfundet, så dem der virkelig trænger og har brug for det, kan få den fornødne hjælp.

Så er vi er godt på vej, men der skal flere tiltag og mere nytænkning til, for at vi bliver rustet til fremtiden.

Vi tør godt at nytænke og gøre det anderledes. Dette lykkes vi med takket være en masse fantastiske medarbejdere, der er med til at gøre en forskel.

 

Venlig hilsen

Lars Kjærhus, Voksenudvalget, Kommunalbestyrelsen for Venstre