Hans Christian Thoning: Landdistrikterne skal have lige vilkår!


Vi har stillet de samme fem spørgsmål til samtlige folketingskandidater på stemmesedlen i Sydjyllands Storkreds. Efterhånden som svarene tikker ind, deler vi deres synspunkter og holdninger med dig.

Hans Christian Thoning, Venstre

Kreds: Varde

Hvad er dine mærkesager?:

Landdistrikterne skal have lige vilkår! Erhverv og privatpersoner kan ikke låne penge i landdistrikterne. Det skal løses, og det kan kun gå for langsomt. Landbruget skal have de samme vilkår som alle andre. Det har de ikke, når vi konsekvent overimplementerer regler fra EU. De eneste vi hjælper på den måde, er vores europæiske konkurrenter. Vi skal hjælpe de små og mellemstore virksomheder ved at lave en mere liberal planlov. Vi skal genindføre BoligJobOrdningen. Den skaber arbejdspladser i vores område – og det er et faktum. Økonomisk ansvarlighed betyder, at man ikke bruger penge, som man ikke har. Det ved vi i Vestjylland, og det kæmper jeg for på Christiansborg.

Hvad vil du arbejde for i Folketinget til gavn for Billund Kommune?:

Planloven skal liberaliseres. Det er ikke rimeligt, at en virksomhed som har investeret flere millioner i deres nuværende forretning, skal tvinges til at flytte til et industriområde, fordi de vil udvide med en ny garage. Landdistrikterne skal have samme vilkår som resten af landet. Vi skal fortælle finanstilsynet, at de regler som giver mening i Gentofte, ikke giver mening i en landsby i Billund Kommune. Det er ikke rimeligt, at man skal afskæres fra at låne penge, fordi man har et jysk postnummer. Dansk Landbrug er blandt de bedste i verden. Vi skal stoppe med at underminere landbruget ved at overimplementere regler fra EU. Vi skal udvikle landbruget – ikke afvikle det.

Og til gavn for hele Region Syddanmark?:

Vi skal alle sammen nyde godt af den udvikling, der er i vores område. Esbjerg gør store fremskridt med energibranchen – en branche der har potentiale til at skabe tusindvis af jobs i hele regionen. Vi skal støtte den udvikling ved at sørge for rimelige vilkår. Vi skal ikke brandbeskatte de erhverv, der skaber udvikling i vores område. Turismen har et enormt vækstpotentiale. Alene Varde Kommune har lige så mange tyske turister som hele Sverige. Der er 20 gange så mange turister lige syd for grænsen, og dem skal vi have herop. Syddanmark er smukt – det skal vi være bedre til at fortælle. Jeg vil kæmpe for, at fokus ikke altid er på København og Århus. Vores område er fantastisk, og har potentiale til meget mere. Vi kan bidrage med så meget, hvis bare vi får lov. Det kæmper jeg for.

Hvordan adskiller du dig fra de øvrige kandidater?:

Man skal bo her for at forstå det. Mange folketingsmedlemmer bor desværre på østkysten eller i København, og det er altså ikke godt nok. Resten af landet skal også repræsenteres, for hvis ikke vi sidder med ved bordet, så bliver vi glemt. Jeg har tidligere, som det eneste nuværende medlem af folketinget, drevet selvstændig tømrervirksomhed. Derfor ved jeg, hvad vores virksomheder har brug for. Jeg er tidligere borgmester i den gamle Blåvandshuk Kommune. Det har givet mig et indblik i, hvad kommunerne kæmper med. Vi skal ikke se kommunerne som modspillere, men som samarbejdspartnere. Det er dem, som har den daglige kontakt med borgerne og virksomhederne, og det er dem, som har føling med lokalområdet. De skal have et større ansvar.

Hvad vil du have sat dine fingeraftryk på når valgperioden udløber?:

Jeg vil have bidraget til, at landbruget er kommet ind i en positiv udvikling. Jeg vil have bidraget til, at man igen kan låne penge i landdistrikterne. Jeg vil have bidraget til, at virksomhederne ikke længere er fastlåst i den spændetrøje, som den nuværende planlov udgør. Jeg vil have bidraget til, at de mange arbejdspladser forsvaret skabet, stadigvæk er at finde i vores område. Jeg vil have bidraget til, at turismen indløser det potentiale, vi ved den har. Jeg vil have bidraget til, at BoligJobOrdningen er blevet genindført, så vores håndværkere og servicevirksomheder ikke kobles af toget. Jeg vil have bidraget til, at vi ikke bruger penge, på ting vi ikke har råd til. Jeg vil have bidraget til, at flere unge tager en uddannelse, de kan bruge her i området.